ERZURUM DAPHAN OVASI HASAT FESTİVALİ

3.10.2022 / Gösterim Sayısı : 576 / Arşiv

Bölge Müdürlüğümüzce geliştirilen Erzurum Projesi kapsamında yapılarak işletmeye alınan Kuzgun Barajı ve Daphan Ovası Sulamasının semeresi olan hasat festivalimiz başta yöre çiftçisi olmak üzere tüm halkımıza ve ülke ekonomimize hayırlı olsun. Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü ve kurum çalışanları olarak Erzurum’da çiftçimizin yüzünü güldürecek projelere imza atmanın hazzını yaşıyoruz.

 Geçmişte Daphan Ovasında sadece tahıl ağırlıklı bir ekim varken şimdilerde şeker pancarı, sılajlık mısır ve ayçiçeği gibi katma değeri yüksek ürünlerin ekilmesi bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir. Bu gün daphan ovasında hasat festivali ile 2022 yılı tarım sezonunu kapatmış olacağız inşallah.

Erzurum İlimizin alan olarak en büyük ovası olan Erzurum Ovasının parçasını teşkil eden Daphan Ovası 312.500 da'dır. Bu sahanın 237.500 da’ı işletmeye alınmış ve su kaynağı olarak Kuzgun Barajı kullanılmaktadır. Kuzgun Barajının inşaatına 1984 tarihinde başlanarak 1998 yılında işletmeye alınmıştır. Kuzgun Barajından enerjisi alınarak bırakılan sulama suyu Seksenveren Regülatöründe Serçeme Çayı üzerinden çevrilerek Daphan İsale Kanalına alınmakta ve 13,5 km lik isale kanalı sonrasında daphan ovasına açılarak ovayı sulamaktadır. 312 milyon m3 depolama kapasitesi ile Bölgemizin depolama kapasitesi olarak en büyük hacimli barajı olan Kuzgun Barajı talveğten 114 m yükseklikte ve Kil Çekirdekli Kaya Dolgu tipinde inşa edilmiştir.

Ülkemizin kurak periyoda girmesi nedeni ile 2021 yılında kuraklığı ciddi bir şekilde yaşayan Bölgemizde Kuzgun Barajı sayesinde Daphan Ovasındaki sulama sezonunda  herhangi bir ciddi problem yaşanmamıştır.

Sulama birliği mali olarak güçlenerek Daphan Ovasındaki çiftçimizide sulama ücretini asgariden vererek çiftçilerinde bütçesine katkı sağlamıştır.

 

Sulama Kültürünün her geçen yılda hızla geliştiği yörede Daphan Ovasındaki sulama oranıda 2021 yılı sonunda %58 Sulama oranı ile Daphan Sulama Tarihinin en yüksek oranına ulaşılmıştır. Bakanlığımızda Daphan Sulamasının geldiği nokta takdirle karşılanmaktadır. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu oranı %80 lere çıkarabilmek en büyük hedeflerimizden biri olacaktır.

Bu hedefe ulaşabilmek öncelikle Sulama Birliğinin makine parkını güçlendirmesi ve çiftçilerimizin ihtiyaçlarını çok kısa zamanda çözüme kavuşturmadan geçtiğini çok iyi biliyoruz.

Ayrıca, son çıkan kanundan da yararlanarak mali yapıyı bozmadan Sulama Birliğine GES projesini kazandırmak hizmet kalitesini, hızını çok ciddi oranda arttıracaktır.

Bugün itibariyle Sulama Birliğine borçlu oranı % 20 – 25 mertebelere gerileyerek 600 adet dosya rakamlarına kadar düşmüştür. Önümüzdeki 1 – 2 yıl içerisinde Daphan Sulama Birliği tamamı ile geliri olan karlı bir duruma geçecektir.

Yöre çitfçilerine cazibeli olarak sulama suyu getirme görevini üstlenen Devlet Su İşleri son yıllarda geliştirdiği, bugün itibariyle proje aşamasında olan Elmalı Regülatörü ve Elmalı Tüneli ile Daphan Ovasının üst kotlarındaki 71.000 da araziyi de cazibeli olarak sulamayı amaçlamıştır. Bu proje kapsamında su tasarufu sağlayan borulu şebekeyi de mahallinde uygulayarak yöre çiftçimizin modern sulama teknikleri ile tanışmasını sağlayacaktır.

Her konuda olduğu gibi sulama konusunda da bizlerden desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit KİRİŞÇİ’ye, Bakan Yardımcımız Sayın Nihat PAKDİL’e, Genel Müdürümüz Sayın Prof Dr. Lütfi AKCA’ya, yörede bizlerle sürekli arazide olan ve her konuda desteklerini arkamızda hissettiğimiz Sayın Valimize, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sayın Milletvekillerimize, Çok Kıymetli AK Parti İl Başkanımıza ve MHP İl Başkanımıza, Kurum amirlerimize şükranlarımızı arz ediyoruz.

Devlet Su İşleri ve Daphan Sulama Birliği çalışanlarına başarılı çalışmalarında kolaylıklar diler, yöre çiftçilerimize bereketli hasatlar temennisiyle, saygılarımı sunarım.